Újra divat a Patchwork!

Aki szeret kézzel készített ajándékokkal meglepni másokat, vagy csak hobbija a kézimunka, de még nem profi a varrásban, kötésben, horgolásban, annak mindenképp ki kell próbálnia a patchwork technikát, amellyel rövid időn belül, kis energia befektetéssel látványos eredményre lehet szert tenni.

patchwork

Különösen igaz ez a patchwork technikával elkészített egyszerű foltvarrott takarókra és falvédőkre, vagy szőnyegekre. Ami még vonzóbbá teheti ezt a technikát, hogy bele lehet dolgozni a korábbról megmaradt anyagokat, elkopott ruhadarabokat, de természetesen lehet új textilekkel is dolgozni, ha valaki azt szeretné. Nincs szabály arra vonatkozóan, hogy milyen alakú, méretű és minőségű anyagokból dolgozunk egy folttakaróhoz, csupán annyi, hogy a felhasznált anyagok hasonló típusúak legyenek, ne nyúljanak, és legalább egyszer ki legyenek mosva a foltvarrás előtt, nehogy a kész takarót deformálják az első mosás után.

patchwork2

A patchwork takaró minden lakást otthonosabbá varázsol és ajándékként, a tulajdonos stílusához igazítva, egy-két személyes mintával, formával kiegészítve egyedivé teszi bármelyik lakrészt. Legyen szó csak egy tv-nézős takaróról, a hálószoba falvédőjéről, vagy épp a gyerekszoba ágytakarójáról, ezek a látványos textíliák minden helyiséget feldobnak majd!

A foltvarrott takaró elkészítése rendkívül egyszerű, és ha nagyobb méretű „foltokkal” dolgozunk, akkor még időrablónak sem mondhatjuk, mert nem kell órákig kézzel varrogatnunk az apró anyagdarabokat.
Vágjunk ki a kiválasztott textilekből az általunk elképzelt méretű kockákat. Mindegyik mintából vágjunk ki 6-8 négyzetet, attól függően, hogy melyikből mennyit szeretnénk a takarón viszontlátni.
Ezután rakjuk ki úgy a kockákat, olyan sorrendben, ahogyan a végleges összképet elképzeltük. Ha ezzel megvagyunk, tűzzük egymáshoz a kis négyzeteket, majd varrjuk is össze őket, nagyjából fél cm-re a szélüktől. Ezután vasaljunk rá a varrásokra. Miután a négyzetekből sorokat varrtunk, folytassuk a varrást a sorok összeillesztésével, végül vasaljuk le újból az egészet. Végül elkezdhetjük egymásra helyezni a takaró rétegeit. Alulra a hátlap, majd a bélés, végül a fedlap, a színével felfelé. Gombostűzzük egymáshoz őket. Végül tűzzük össze a takarót a négyzetek széle mentén. Ezután már csak körbe kell szegni a takarót, falvédőd, huzatot, vagy amit éppen készítünk.

patchwork3

One thought on “Újra divat a Patchwork!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.